Nejnavštěvovanější gastronomický festival na Moravě je opět tady! Ve dnech 4. až 6. října 2019 si rozhodně nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival nabízející spoustu dobrého jídla a zážitků v prostředí půvabného horského údolí valašských Velkých Karlovic. Opět nebudou chybět ani degustace s michelinskou hvězdou pro náročné gurmány, letos v režii první a dosud jediné šéfkuchařky ve střední Evropě oceněné prestižní michelinskou hvězdou – teprve 32leté Maďarky Eszter Palágyi.
„V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je Eszter Palágyi skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.
V seznamu osobností, od nichž se maďarská šéfka učila, se skví i jméno francouzského „šéfkuchaře století“ Joëla Robuchona. Právě Francie jí učarovala natolik, že se její kuchyní inspiruje také při svém vaření. „Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel. Vždy používám maďarské sezónní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje šéfkuchařka, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina.
A právě na tyto suroviny dojde i ve Velkých Karlovicích: hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem. Těšit se můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.
Ještě v předvečer gastrofestivalového víkendu, v pátek 4. října, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční zahajovací galavečeře v podání místního týmu vedeného šéfkuchařem Josefem Tydlačkou. Menu bude snoubeno s prestižní značkou šampaňského G. H. Mumm.
Hlavní program Karlovského gastrofestivalu určený pro širokou veřejnost si můžete užít v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin. Těšte se na ochutnávky (nejen) valašských specialit u místních hotelů, penzionů a hospůdek rozesetých v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové. Mezi jednotlivými stanovišti se můžete procházet po cyklostezce Bečva, nebo vás popoveze vláček, autobus či koňský povoz.
Součástí je i vyhlášený farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si sami zkusíte vyrobit tradiční valašský koláč – frgál.
Více o Karlovském gastrofestivalu se dočtete na oficiálních webových stránkách akce.