Jedenáctý ročník gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích opět přilákal tisíce návštěvníků. Neodradilo je ani chladnější počasí, v sobotu dokonce provázené deštěm. Přihlížet tak mohli také vyhlášení soutěže o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 6. října. Vítězkou se stala Anna Šauerová z Karolinky, jejíž hruškový frgál porotce oslovil nejvíce. Soutěž o nejlepší klobásu pak vyhrála místní kuchařka Jarka Matyščáková.
„Počasí nám poprvé v historii opravdu nepřálo, oba dny byly chladné, sobota navíc propršela. O to víc jsme nadšení z odezvy návštěvníků. Stálí hosté už z minulých ročníků ví, že ochutnávková místa jsou vybavena krytým posezením nebo vyhříváním, nenechali se odradit, užívali si to a atmosféra byla výborná. Letošní návštěvnost odhadujeme na dvacet tisíc lidí,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
V soutěži o nejlepší valašský frgál, která je tradičním vrcholem festivalu, porotci letos hodnotili 68 koláčů. „Nejvíc bylo tradičně tvarohových, hruškových a makových, ale objevily se i méně časté a přitom chutné náplně, třeba malina, jablko nebo lískový ořech. Raritou byly slané frgály se zelím nebo se slaninou,“ popsala Hedvika Polášková ze Spa hotelu Lanterna.
V soutěži se hodnotí nejen vzhled a chuť, ale i dodržení parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. Vítězka Anna Šauerová se soutěže frgálů účastní pravidelně a první místo obsadila již potřetí za sebou.
Pečení frgálů se začala věnovat v důchodu – nejdřív jako koníčku, díky úspěchům a zájmu okolí ale před časem začala péct profesionálně. Zatímco v minulých ročnících vyhrála s makovým a ořechovým frgálem, letos zabodovala s hruškovým. „Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždy stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu Anna Šauerová.
Výherci se těšili z mnoha hodnotných cen, jimž vévodili oblíbení kuchyňští pomocníci ETA připravení výrobu tradičních dobrot ještě více zpříjemnit.
V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také tradiční soutěž o nejlepší klobásu, v níž porotci posoudili dvě desítky vzorků. První místo obhájila loňská vítězka Jaroslava Matyščáková z Velkých Karlovic se svou vepřovou klobásou.
Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 5. a v neděli 6. října ochutnávky specialit a regionálních produktů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál i několik kuchařských show. Sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie připravila poprvé v historii gastrofestivalu žena, jediná držitelka michelinské hvězdy ve střední Evropě Eszter Palágyi z maďarské restaurace Costes.
Výsledky soutěže o nejlepší frgál 2019:
Výsledky soutěže o nejlepší klobásu 2019:
Nasát atmosféru letošního gastrofestivalu můžete také prostřednictvím krátkých videí přímo na webových stránkách pořadatele.