Jablečná bábovka s tvarohem a medem

Jablečná bábovka s tvarohem a medem

 

 

 


 

Jablka a med – duo, které nikdy nezklame. A nezklame ani v kombinaci s tvarohem v této super vláčné bábovce. Je ideální přesně pro ty, co mají rádi „hutnější“ vlahá těsta, které umí vykouzlit právě tvaroh. K pečení můžete použít jak kombinaci světlé a celozrnné mouky pro vyšší obsah živin, tak popř. jen světlou mouku. Ke slazení krom medu použijte to sladidlo, které máte nejraději – může to být nekalorický erythtriol, březový cukr xylitol prospěšný pro zuby nebo třeba kokosový cukr s lehce karamelovou dochutí.      

Suroviny:

2 středně velká jablka (hrubá váha cca 300 g, po oloupání a vykrájení jádřinců 240-250 g)
3 vejce
70 g erythtriolu nebo xylitolu nebo třtinového cukru
100 g tekutého medu
250 g měkkého tvarohu
3 lžíce oleje

180 g celozrnné špaldové mouky
150 g hladké světlé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
malá špetka soli
1 plná lžička skořice nebo nastrouhaná kůra z 1 citrónu
můžete navíc přidat ořechy
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

1. Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou.
2. Oloupaná jablka nastrouhejte najemno.
3. V míse našlehejte vejce se sladidlem. Přilijte med, přidejte tvaroh a olej a dobře prošlehejte. 
4. Ve vedlejší míse promíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sůl, a skořici nebo citrónovou kůru (podle chuti). Jestliže máte rádi ořechy, přidejte asi 2 hrsti nadrobno nasekaných. 
5. Sypkou směs zapracujte do tvarohové části těsta a důkladně promíchejte, aby se ingredience propojily.
6. Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C 50 minut. 
7. Po upečení nechte asi 20 minut chladnout, poté překlopte na talíř.