Řepné placky/karbanátky s quinoou a se šlehanou fetou

Řepné placky/karbanátky s quinoou a se šlehanou fetou

6 kousků

 


 

Bezmasé karbanátky z červené řepy nejsou rozhodně chudé na bílkoviny. Obsahují luštěniny a quinou, která je proslulá svým obsahem aminokyselin. Výborně chutnají tyto karbanátky se šlehanou fetou nebo bylinkovým dipem. Můžete je podávat teplé i za studena, s teplou přílohou i se salátem.         

Suroviny:

40 g quinoy
1 bulva předvařené řepy (150-170 g)
150 g červených fazolí (sterilovaných, scezených a okapaných)
1 stroužek česneku
20 g slunečnicových semínek
2 plátky celozrnného toustového chleba
sůl


Šlehaná feta:
100 g sýru feta
40-50 g řeckého jogurtu (může být i nízkotučný)
1/2 lžíce citrónové šťávy
2 lžičky olivového oleje
2 lžičky tekutého medu

Postup:

1. Quinou uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte ji po uvaření „dokapat" v cedníku a oschnout.
2. Předvařenou (oloupanou) řepu nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Propláchnuté a okapané fazole přidejte k řepě, přidejte nadrobno nakrájený česnek a rozmixujte na pyré.
3. Pyré přendejte do mísy, přisypte uvařenou quinou a slunečnicová semínka. Toustový chléb rozsekejte v robotu najemno a vsypte do mísy. Směs dobře promíchejte. 
4. Rukama z hmoty tvořte placičky na plechu vyloženém pečicím papírem. Množství vyjde na 6 kousků. 
5. Pečte při 180 °C v režimu horkovzduch 30 minut. Po upečení nechte 10 minut chladnout na plechu. Pokrm skvěle chutná za tepla i studena.
6. Fetu, řecký jogurt, citrónovou šťávu, olivový olej a med promixujte do hladkého krému. Podávejte k placičkám.